Livsappetit

 

Forsiden

Appe-TIT-lige

Artikler

Bøger/Plakat

 

 

 

Efterårsopskrifter

Frugt og grøntafdelingerne bugner med friske råvarer lige nu, så det kan være svært at vælge. Men jeg spotter altid hokkaidogræskaret som noget af det første, når jeg ser på hylderne i grøntafdelingen.

Hokkaidogræskaret kan både bruges til supper, salater, til babymad, bagte, stegte eller kogte.

Den har en mild og aromatisk smag og en meget blød og cremet konsistens.

Navnet stammer fra den japanske ø Hokkaido, hvor græskaret oprindeligt kommer fra.
 

Bagte Hokkaido fritter

1 græskar skrælles og skæres i stave ligesom pommes frites.

De vendes i olivenolie og drysses med salt og et krydderi f.eks timian.

Fritterne bage i ovnen i ca. 30 min v. 200 gr.

De vendes af og til for at blive sprøde på alle sider. Kan evt. grilles let til slut.

Brug stave af andre rodfrugter sammen med eller som variation.


Hokkaidogræskar med fyld

Dette flotte græskar ser smukt ud som serveringsskål, så brug skallen som en dekorativ skål til serveringen.

1 græskar (ca. 25 cm. I diameter)
4 spk. olivenolie
2 fed hvidløg
2 løg
3 porrer
250 gr. svampe
1 rød peber
2 spk. tomatpure
2 dl. bouillon
50 gr. mandler

Der skæres et låg af græskaret og kernerne fjernes. Indmaden tages ud af låg og græskar med en ske, indtil ca. 1½ cm. skal er tilbage.

Løg og porrer svitses i olie sammen med hvidløg.

Halverede svampe, ituskårne peber samt indmaden skåret i små tern kommes ved, sammen med salt og peber, bouillon og de hele smuttede mandler.

Mens blandingen står og simrer, sættes hokkaidoskallen i ovnen i ½ time ved 180 gr. Men kun ½ time, ellers bliver den for blød.

Græskarret fyldes op med grønsagsblandingen og pyntes med grønt, låget sættes på og den festlige terrin bæres ind på bordet.

Retten kan serveres med ris eller løskogte speltkerner, bulgur el lign. samt en grøn salat.

Græskarkernerne kan spises som snack ! Man vasker dem, lægger dem i et olieret fad i et lag, drysser salt over og lader dem tørre i ovnen i 1 time ved 150 gr.


Kastanjesuppe

400 gr. kastanjer
4 spk. olivenolie
2 løg
3 stængler bladselleri
1
¼ l bouillon
2½ dl mælk/sojamælk
2 tsk. løvstikke
1 tsk. merian
400 gr. madæbler
citronsaft
salt

Skær et kryds i toppen af hver kastanje, kog dem i vand i 10 min. indtil de revner. Fjern skallen og den brune hinde.

Svits løg og selleri i olie og tilsæt de øvrige ingredienser sammen med de afskallede kastanjer og æbler i både.

Lad suppen simre 1 time, blend og smag til med citronsaft og krydderier, samt salt.

Serveres med hjemmebagt grovbrød samt et grønt drys af persille/kørvel.


Ovnbagte æbler

4 faste æbler
8 tsk. solbærgele
100 gr. marcipan
8 halve valnødder

Æblerne halveres og kernehuset skrabes ud med en teske.

1 tsk. gele fyldes i hvert hul. Marcipanen skæres i 8 stykker og formes så diameteren svarer til æblestykkernes overflade.

Pyntes med valnøddekerner og stilles i et smurt ildfast fad.

Bages i ovnen i 20 min. v. 200 gr.

Serveres evt. med flødeskum til.

Toppen af siden    Forsiden

Livsappetit v/Else-Marie Simonsen
Færgegårdvej 88, Strib, DK-5500 Middelfart
tlf. 75 51 40 15  /  20 10 44 59      e-mail:
elsemarie@livsappetit.dk