Livsappetit

 

Forsiden
 
 
Appe-TIT-lige

Artikler

Bøger/Plakat

 

 

 

Forårsopskrifter

Når vi når til forårsmånederne marts, april og maj , begynder vi at længes efter nye, sprøde gulerødder og frisk forårsløg.

Jeg holder selv meget af grønsagsretter, som er lette at tilberede og som har en masse saft og kraft. Gedigen hverdagskost.

Udvalget af årstidens grønsager er ikke det største her først på foråret, så det gælder om at være kreativ. Selvfølgelig kan man købe tomater, agurker og peberfrugter året rundt, men de indeholder ikke mange livskræfter, når de er opvokset på glasuld og kunstgødning under plastic i det sydlige Spanien.

Prøv i stedet at fintsnitte et hvidkålshoved og servere det med hakkede æblestykker, samt drys af rosiner. Som dressing kan bruges lidt æblejuice + lidt valnøddeolie. Pyntes med letristede græskarkerner eller pinjekerner.

Hvidkål kan også bruges i flg. ret, som er en fyldig sovs der smager godt til f.eks. ris.
 

Mango-Tango sovs

¼ hvidkål
2 æbler
1 løg
2 porrer
mango chutney
karry
salt
olivenolie
vand

Løg og hvidkål snittes fint og svitses i olien. Karry svitses med. Æblebåde, mango chutney og vand kommes nu ved og retten simrer under låg til alt er mørt – ca. 25 min og smages til med salt.

Egner sig fint f.eks. til en ristaffel-menu eller blot med kogte ris + stegt kyllingebryst til.

A propos ris, så er disse hersens risdeller gode at have i køleskabet, som pålæg til næste dags madpakke og selvfølgelig friskstegt som tilbehør til et el. andet ...........


Risdeller

3 alm. løg
6 dl. kogte brune ris
olivenolie til stegning
vand
salt

Løgene pilles og hakkes i en foodprocessor. De kogte ris tilsættes (gerne en rest fra dagen i forvejen) sammen med salt og kværnes godt sammen med løgene.

Vand kan evt. spædes til hvis farsen er for tør. Konsistensen skal være sådan at man kan forme dellerne med en ske, uden at de flyder ud på panden.

Steges ved god varme i olie, indtil de har dannet skorpe, hvorpå de kan efterstege i ovnen ved ca. 180 gr.

Kan serveres til alt – lige fra stuvet hvidkål med pillekartofler – til fyld i pitabrød eller som fingermad sammen med en portion salat.

Man kan variere smagen med diverse. krydderurter, hvidløg, hakkede nødder eller revne rodfrugter.


Fiskefrikadeller

400 gr. hakket fiskekød (evt. frossen)
2 løg
2 gulerødder
2 rå kartofler
2 æg
havregryn eller ris-rest til at justere konsistensen med
salt/peber
olivenolie

Grønsagerne renses og skæres i grove stykker og kommes i en foodprocessor. Når grønsagerne er findelte, kommes fiskekødet ved og hakkes med. Æggene tilsættes et ad gangen og gryn el. ris kommes derefter i, sammen med salt og krydderier. Står og trækker i ca. ½ time inden frikadellerne steges på pande i olien. Måske skal der tilsættes lidt flere gryn for at konsistensen er ok.

Denne portion giver frikadeller nok til at der er pålæg til de næste dage også.

Serveres med pillekartofler, råkostsalat og hjemmelavet remoulade.


Suveræn sund remoulade

200 gr. silken tofu (soyaprodukt som købes i helsekostbutikker)
2 spk. hørfrøolie
1 spk. syltede drueagurker og el. kapers
3 spk. mælkesyregærede grønsager (vinterblanding el. surkål også fra helsekosten)
salt
karry/safran
½ tsk. ahornsirup eller honning.

Tofu blendes med olien og de mælkesyregærede grønsager kommes ved.

Herefter smages til med krydderier og til sidst tilsættes agurkerne og evt. kapers, som kun lige skal blendes med et kort øjeblik.

Fyldes i et glas med skruelåg og kan opbevares køligt i op til en uge.

Serveres til fiskeretter eller f.eks. oven på en avocado eller kartoffelmad, samt andre steder hvor man plejer at bruge remoulade.

Silken tofu kan evt. udskiftes med fromage frais og de mælkesyregærede grønsager kan udskiftes med pickles.

Toppen af siden    Forsiden

Livsappetit v/Else-Marie Simonsen
Færgegårdvej 88, Strib, DK-5500 Middelfart
tlf. 75 51 40 15  /  20 10 44 59      e-mail:
elsemarie@livsappetit.dk