Livsappetit

 

Forside

Appe-TIT-lige

Artikler

Bøger/Plakat

 

 

 

Mærk dig selv

 

Else-Marie Simonsen har arbejdet  primært med foredragsvirksomhed i daginstitutioner, fx ved forældremøder eller temadage.

- Måske skulle dagsinstitutionen eller dagplejen indføre en kostpolitik og havde brug for et foredrag, der kunne inspirere dem. Jeg har så holdt et oplæg med udgangspunkt i, hvad vi som forældre, pædagoger og dagplejere i fællesskab kunne gøre for at sikre, at vores børn vokser op og bliver stærke og seje mennesker, der får et solidt fundament, fortæller Else-Marie.

 

 

Holdning til mad

 

De fleste kender udtrykket: "Du er, hvad du spiser". Udtrykket er blevet udvandet og bruges i flæng, men rummer faktisk en stor sandhed. - for selvfølgelig betyder det noget, hvad vi putter i hovedet. Og det passer helt med Else-Marie Simonsens holdning til mad:

 

- Vi kan ikke spise os ind i himlen, men vi kan sørge for at få et stabilt fundament via det, vi spiser og drikker. Jeg har fokus på børn, for det er unægteligt nemmere at skabe gode vaner fra barnsben end at skulle ændre dem, når vi er blevet voksne. Vi skal øve os i at lytte til, hvad kroppen "kalder på", og hvad vi har det godt med at spise, siger Else Marie.

 

Vi skal mærke efter, hvad der er godt for os - og det gælder ikke kun med hensyn til mad.

- Vi skal gi´ os selv det bedste og spørge os selv: "Har jeg en "ja"-følelse indeni, når jeg bliver spurgt, om jeg vil tage et bestemt job - om jeg vil gøre det her for dig - om jeg vil med til det her i aften." Vi skal lære at få kontakt med de indre ja- og nej-følelser - det er det allerførste, vi skal øve os i: at bruge det barometer, der giver et ærligt ja eller nej. Det gælder, uanset om det handler om, hvad vi skal spise, arbejde med eller lave i vores fritid, siger Else-Marie Simonsen og fortsætter:

 

- Hvis du hver dag går på et arbejde, som du ikke føler dig tilpas med, så får du lyst til at trøste dig selv, fx ved at spise junkfood. Du bliver med andre ord lidt selvdestruktiv, og derved giver du absolut ikke dig selv det bedste! Hvis du derimod er tro mod det, du fornemmer, så lytter du til din indre stemme, der siger til dig: "Nej, jeg har lyst til at sidde i min sofa og se fjernsyn i aften i stedet for at skulle af sted igen." Jo mere du lever i overensstemmelse med denne indre stemme, din intuition eller mavefornemmelse, jo mere tilfreds bliver du med dig selv. Man kan sige, at du på den måde bliver fyldt ud "indefra" – du undgår tomrummet og lysten til at fylde op udefra ved at putte i munden – det er spise hænger i høj grad sammen med, hvordan du har det indeni.

 

- At være tro mod sig selv – det er det vigtigste. Jeg synes bestemt, der er stor nydelse i "overflødighedshorn", gode vine og gode desserter, men det handler om at finde en balance. Hvis hver dag bliver en festdag, bliver det for meget af det gode - vi skal yde, før vi nyder. Hvis der er alt for megen nydelse, før vi yder, bliver kroppen doven, og så bliver sindet også dovent. Når vi bevæger os, får vi desuden nemmere ved at føle, hvad kroppen har brug for, slutter Else-Marie Simonsen.

 

 

Inspiration til god mad, der er let at lave, fra Else-Marie Simonsen:

 

Spelt-fladbrød - de hurtigste og bedste brød, jeg kender.

 

  • 1 l koldt vand
  • 1 pose tørgær
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. honning/rørsukker
  • 1 dl. solsikke/græskarkerner
  • ca. ¾kg usigtet speltmel
  • ca. ½ kg rugmel

 

Dejen laves fx om morgenen og står i et fad på køkkenbordet, til du skal i gang med aftensmaden.

Gæren udrøres i det kolde vand, hvorefter salt, sukker, kerner og rugmel tilsættes. Dejen røres godt, og speltmelet tilsættes lidt efter lidt. Skal have konsistens som en lind grød.

Dækkes med et klæde og hæver min. 8 timer.

 

Nu reguleres konsistensen med mere speltmel og omrøres, inden den sættes på bageplader med en stor grydeske. Efterhæves i ca. ½ time, mens ovnen varmes op til ca. 220°C.

Brødene bages ca. 25 min., og der skrues ned til ca. 200°C efter 10 min.

 

Spises som tilbehør til en god suppe eller som morgenbrød næste morgen. Overskydende brød kan fint fryses, så der altid er gode brød i huset.

 

 

Karry-kokossuppe med rejer

 

  • 4 løg
  • ½ knoldselleri/bladselleri
  • 3 kartofler
  • 1 ds. øko-kokosmælk
  • ½ l vand
  • 2 porrer
  • 250 g. rejer
  • olivenolie/kokosfedt
  • karry/blanding evt.
  • 1 chili, hvidløg og salt

 

Løg snittes i mindre stykker og svitses i fedtstof - evt. lidt af kokosfedtet øverst i dåsen - sammen med karry.

De øvrige grønsager skæres i mindre stykker og kommes i gryden sammen med vandet og kokosmælken samt salt. Suppen simrer en lille time.

 

5 min. før servering kommes rejerne, chili (uden kerner), friskpresset hvidløg og salt i.

 

Suppen smages evt. til med flere krydderier og serveres med friskbagt brød.

 

 

Mango-tangosovs

 

  • ¼ hvidkål
  • 2 æbler
  • 1 løg
  • 2 porrer
  • mangochutney
  • karry
  • salt
  • olivenolie
  • vand

 

Løg og hvidkål snittes fint og svitses i olien. Karry svitses med. Æblebåde, mangochutney og vand kommes nu ved, og retten simrer under låg, til alt er mørt – ca. 25 min. Der smages til med salt.

 

Egner sig fint fx til en ristaffel-menu eller blot med kogte ris og stegt kyllingebryst.

 

Apropos ris: Nedenstående "risdeller" er gode at have i køleskabet som pålæg til næste dags madpakke og selvfølgelig friskstegte som tilbehør!

 

 

Risdeller

 

  • 3 alm. løg
  • 6 dl kogte brune ris
  • olivenolie til stegning
  • vand
  • salt

 

Løgene pilles og hakkes i en foodprocessor. De kogte ris tilsættes (gerne en rest fra dagen i forvejen) sammen med salt og kværnes godt sammen med løgene.

Vand kan evt. spædes til, hvis farsen er for tør. Konsistensen skal være sådan, at man kan forme dellerne med en ske, uden at de flyder ud på panden.

 

Steges ved god varme i olie, indtil de har dannet skorpe, hvorpå de kan efterstege i ovnen ved ca. 180 grader.

Kan bruges til alt – som tilbehør til stuvet hvidkål med pillekartofler, som fyld i pitabrød eller som fingermad sammen med en portion salat.

 

Man kan variere smagen med diverse krydderurter, hvidløg, hakkede nødder eller revne rodfrugter.

 

Artiklen har været bragt i NR (Kiropraktor fagblad)

 

Toppen af side    Forside

 

Livsappetit v/Else-Marie Simonsen
Færgegårdvej 88, Strib, DK-5500 Middelfart
tlf. 75 51 40 15  /  20 10 44 59      e-mail:
elsemarie@livsappetit.dk