Livsappetit

 

Forsiden

Appe-TIT-lige

Artikler

Bøger/Plakat

 

 

 

Vinteropskrifter

Suppe er super dejlig vintermad. En god måde at få mange grønsager på og den giver varmen. Endelig kan den laves i store portioner og smager ofte endnu bedre næste dag.

Tidligere var det et stort arbejde at lave suppe – der skulle koges en kraftig bouillon ved at koge noget kød (kraftben eller en høne) med en suppevisk (porre, selleri- og persillerodstoppe typisk). Men jeg er stor tilhænger af at dagligdags måltider ikke skal kræve mange timers forberedelse. Og så mener jeg at ren grønsagssuppe er noget af det sundeste vi kan "sætte tænderne i".

Til vintermad hører masser af rodfrugter. Alle de rodfrugter der vokser her i landet er super sund menneskemad og bruges alt for lidt i det danske køkken. Måske fordi vi tror det tager alt for lang tid – at rense, snitte og ordne dem. Men faktisk behøver det ikke at tage ret lang tid og oven i købet er det ret så hyggeligt at stå og snitte og findele grønsager, måske sammen med en anden. Det kan give anledning til mange gode snakke – at lave mad sammen. Og mange børn er vilde med at få nogle opgaver, hvor de oplever at de kan være med til at bidrage til familiens trivsel.

Kast jer over rødbeder, pastinak, persillerod, selleri og gulerødder eller hvad med kålrabi.

Porrer og kål hører også vinteren til – vinterhvidkål, rødkål og rosenkål. Rødkål kan spises længe før jul og til hen på foråret. Tillavet på forskellig vis.

Her kommer opskriften på en god grønsagssuppe, som er trykt i bogen "Mærk Maden", som jeg har skrevet :


Sund suppe

¼ selleri knold
½ hvidkålshoved
2 løg
3 gulerødder
2 kartofler
2 porrer
1 spk. olivenolie
1 l. vand
salt + evt. lidt grønsagsbouillon
hvidløg efter smag

Snit løgene og svits dem let i olien ved middel varme. Herefter tilsættes fintsnittet hvidkål, samt de øvrige grønsager, der er skåret i små tern.. Vand + salt kommes ved.

Når suppen er varmet op til lige under kogepunktet, skrues ned på laveste blus og den står nu ca. ½ time og simrer inden den justeres med evt. mere salt + bouillon.

Kan gøres mere fyldig ved at tilsætte 2 dl. røde splitlinser. De skal ikke stå i blød først (som andre bælgplanter), derfor egner de sig rigtig godt til at gøre en ret mere fyldig, i en snæver vending.


Rødbedesuppe

2 spk. olivenolie
2 løg
3 rødbeder
1 gulerod
1 pastinak
1½ l. vand
basilikum, timian, spidskommen
salt + evt. grønsagsbouillon

Løg snittes i mindre stykker og svitses ved middelvarme i få minutter, inden de groftrevne rodfrugter tilsættes.

Vand + krydderier + salt tilsættes og suppen simrer ca. ¾ time.

Kan evt. smages til med lidt æbleeddike (1-2 spk.)

Serveres med groft brød + evt. lidt creme fraiche og masser af hakket grønt.

 

De følgende par opskrifter er ligeledes fra bogen "Mærk Maden" :


Ovnbagte grønsager

½ kg gulerødder
½ kg rødbeder
½ kg løg
½ kg kartofler
olivenolie
urtesalt

Grønsagerne renses – lettest med en grønsagsbørste og koldt vand - så skrællen bliver på. Det er nemlig lige under skrællen at de fleste vitaminer sidder.

Afhængig af størrelsen kan de halveres eller snittes i store stykker, så de bliver færdigbagte på samme tid.

Arrangeres i et stort smurt ovnfast fad og bages ved 200 gr. i ca. 1 time.

Serveres med hvidløgssmør eller god dressing, samt groft brød.

Kan også bruges som tilbehør til en postej eller noget kød. Grønsagerne bliver meget søde af at blive bagt, så overraskende mange er pludselig vilde med grønsager, når de bliver serveret sådan.


Timian-gulerødder

1 kg. gulerødder
2-3- fed hvidløg
1 tsk tørret timian
urtesalt
olivenolie

Gulerødderne renses og skæres i tynde stave eller pinde og svitses på panden i olie. De finthakkede hvidløg tilsættes sammen med timian + urtesalt.

Det hele småsimrer under låg i ca. 20 min. til gulerødderne er møre el. al dente.

Passer perfekt som tilbehør til en kraftig ret og en god variation af gulerødder. Mange børn og unge holder mest af rå gulerøddder, men serveret på denne måde, kan de friste mange.

Brug evt. pastinak, rødbede eller selleri på lign. vis.


Sjove rosenkål

250 gr. rensede rosenkål
2 spk. Tamari (soyasovs)
2 spk. olivenolie
½ dl vand

Det hele kommes i en gryde og dampes under låg i ca. 10 min. til rosenkålene er møre. Mange har ændret opfattelse af rosenkål, efter at have smagt denne udgave – de er yderst lækre og har mistet det fimsede !

Kan bruges som tilbehør til både kød og vegetar-retter.

Toppen af siden    Forsiden

Livsappetit v/Else-Marie Simonsen
Færgegårdvej 88, Strib, DK-5500 Middelfart
tlf. 75 51 40 15  /  20 10 44 59      e-mail:
elsemarie@livsappetit.dk